We merken echter dat het niet altijd eenvoudig is om de juiste oogst- en opslagmethoden te volgen waardoor broei ontstaat en de kwaliteit van CCM toch afneemt gedurende de bewaarperiode, om de kwaliteit goed te behouden zijn er verschillende methoden, aanzuren met speciale organische zuren mengsels of de fermentatie in de goede richting sturen door middel van melkzuurbacteriën.
DF Solid van fermcare biedt naar onze ervaringen hier een goed antwoord op. Dit conserveringsmiddel geeft een stabiele en veilige fermentatie van CCM door gebruik te maken van een combinatie melkzuurbacteriën (E. Faecium en L. Buchneri). Het wordt toegepast als een actieve starter (zoals de brouwerijen, yoghurt- en kaasfabrieken dat al vele honderden jaren doen) en kan aldus heel snel een positief effect hebben op de fermentatie van de CCM kuil.
Top 10 tips voor goede CCM
- Oogsttijd: hou rekening met korreldroogte en kolfrijpheid
het vochtgehalte van de maïskorrels is bij voorkeur tussen de 30 en 35%. Dit is gunstig voor de verwerking zonder te veel uitdroging of te veel vocht. Daarnaast moeten de maïskolven goed ontwikkeld zijn, maar ook niet volledig rijp. Een te vroege oogst kan resulteren in een lagere voedingswaarde en een te late oogst kan leiden tot drogere, harder korrels die moeilijker te verwerken zijn. - Vermijdt beschadigde maïsplanten
Zorg ervoor dat de maïsplanten gezond zijn. Ziekten, plagen of schade aan de planten kunnen de kwaliteit van zowel de korrels als de kolven beïnvloeden. Let dus ook extra op een goede kolfkwaliteit. - Oogsten als de zon schijnt
Door te oogsten in droog weer voorkom je dat vochtige maïs tijdens de oogstperiode problemen veroorzaakt, zoals rot of schimmelvorming. - Propere en goed afgestelde oogstmachines
Vermijd resten van vorige oogsten om besmetting te voorkomen. Tevens moeten de oogstmachines goed afgesteld zijn om zowel de maïskolven als de korrels effectief te verzamelen en te malen. Onvoldoende afstelling kan leiden tot verspilling en een lagere kwaliteit van het eindproduct. Tevens is het belangrijk dat de de korrels en de kolf gelijk gemalen worden zodat een uniforme mix kan bekomen worden wat ten goede komt voor een optimale fermentatie. - De ideale bewaring
Best wordt CCM opgeslagen in smalle en lage sleufsilo’s. Voor de opslag van één ha CCM is ca. 16m3 nodig. De dichtheid van (bezakte) CCM is ongeveer 500 kg drogestof per m3. - Na de oogst direct afsluiten CCM gaat zeer snel broeien en verkleuren. De oogst moet dan ook binnen één dag ingekuild, vastgereden en luchtdicht gemaakt worden.Voor het weren van lucht en vocht is het best te werken met een plastic zeil plus een volledig gronddek van 10-15 cm.
- Fermentatie sturen met melkzuur
DF Solid van fermcare biedt naar onze ervaringen hier een goed antwoord op. Dit conserveringsmiddel geeft een stabiele en veilige fermentatie van CCM door gebruik te maken van een combinatie melkzuurbacteriën (E. Faecium en L. Buchneri). Het wordt toegepast als een actieve starter (zoals de brouwerijen, yoghurt- en kaasfabrieken dat al vele honderden jaren doen) en kan aldus heel snel een positief effect hebben op de fermentatie van de CCM kuil.
De juiste zuren in balans: melkzuur, geen boterzuur
Na het afdekken komt de melkzuurvorming snel op gang en daalt de pH tot rond 4. Het gehalte melkzuur en azijnzuur bedraagt per kg product respectievelijk 1-1,25% en 0,25-0,35%. In een goed geconserveerde CCM kuil komt boterzuur (bijna) niet voor. - Stabiele fermentatie met conserveringsmiddelen
- Antimold:
FF Antimold 64 PB is een conserveringsmengsel dat speciaal is ontwikkeld door droge producten met meer dan 70% DS zoals CCM of gemalen granen.
- Aanzuren met zurenmengsels
Afhankelijk van de droge stof en goede verdichting van de kuil is het aan te bevelen om de gehele kuil of toplaag aan te zuren met een zurenmengsel tijdens het malen of samen met water over de toplaag sproeien.
9. Voersnelheid van 70-100 cm per week
Om de kwaliteit te waarborgen is het aangewezen in de winter minstens 70cm per week af te nemen, in de zomer zo’n 100cm. Indien dit niet behaalt wordt kan het noodzakelijk zijn om broeibestrijdingsmiddelen in te zetten.
10. Analyses op vochtigheid en voedingswaarde
Bij Bivit adviseren we frequent de vochtigheid en voedingswaarde te controleren. Dit zorgt ervoor dat het voeder geschikt blijft voor de dieren en hun voedingsbehoeften voldoende dekt.