Pluimvee  Quotes

Peter D'Hollander

MOEDERDIERHOUDER


Peter D’Hollander is moederdierhouder in RK-Heikant (Nederland) met zo’n 45000 hennen. Peter maakt reeds enkele jaren zijn voer met een eigen menginstallatie en doet dit vol passie. Door dagelijks vers voer te maken met een constante samenstelling zorgt hij er reeds voor dat een ontregelde darmflora zoveel mogelijk vermeden wordt. Toch kan niet alles hiermee vermeden worden. Half 2018, de dieren waren 46 weken oud, zorgde de hoge druk van een IB-stam echter toch voor een verstorend effect, waardoor Coli in de darm kon binnendringen en het legpercentage een dip kende.
Hierop startten we meteen met het toedienen van Bactocell, een probioticum met een Pediococcus bacterie, om de negatieve bacteriën uit de darm te verdringen. Niettegenstaande IB een virale infectie is, konden we de negatieve effecten toch met succes omdraaien door het toedienen van goede bacteriën. “De kammen van de hennen werden snel terug veel roder. Je zag meteen dat de dieren gezonder waren” vertelt Monique, de vrouw van Peter. De legresultaten herstelden zich snel en ook de sterfte viel na enkele weken weg. Ook de eischaalkwaliteit verbeterde, doordat de calciumvertering terug optimaal verliep. Bactocell bleef nog tot het einde van de ronde in het voer en het is toen pas dat het effect van Bactocell duidelijk werd. “Ik eindigde mijn ronde op 60 weken met 66%, terwijl ik andere jaren toch zo’n 4-5% lager zit op deze leeftijd. Bovendien was de mest ook opmerkelijk droger”, aldus Peter.
Snel werd beslist om het verhaal van Bactocell ook in een volgende ronde verder te zetten. Zo komt het ook dat in 2019 de dieren de hele ronde Bactocell kregen. De resultaten uit de vorige ronde werden hier bevestigd. “Deze ronde eindigde met 72% op 58 weken leeftijd (176 broedeieren per opgezette hen), en tijdens de ronde heb ik in geen enkele stal ook maar enig probleem gehad. In november werden de dieren in de rui gestoken en ook na de rui blijven de dieren nu op hoog niveau presteren.” zegt Peter. Door dankzij het probioticum te zorgen voor een constante darmflora kun je eigenlijk alle stressfactoren neutraliseren. Zowel bij verhuis van de dieren, als tijdens kritische fases in de legperiode, de hen is veel meer gewapend tegen een dip in de immuniteit. De pathogene bacteriën krijgen geen kans, indien je het probioticum preventief gebruikt!