Bivit
Verdien geld met lagere stikstof uitstoot




Bivit
Verdien geld met lagere stikstof uitstoot
Verdien geld met lagere stikstof uitstoot
De stikstofproblematiek is al jaren een pijn- en discussiepunt in de veeteelt. In de lijst met PAS-maatregelen is voorlopig (zo goed als) alleen maar plaats voor emissiearme vloeren. Nochtans is het meer dan logisch dat ook het rantsoen een grote impact heeft op de stikstof uitstoot, wat ook al in vele wetenschappelijke publicaties is aangetoond. Een koe gaat niet zo efficiënt om met het gevoederde eiwit, slechts 30-35% wordt ook effectief benut. Een groot deel wordt terug uitgescheiden = meer stikstof in de mest en hogere ammoniak uitstoot. Hoog tijd dat de overheid hiermee aan de slag gaat, want Bivit is er al lang klaar voor. Met ons ‘Amino’ concept dragen we ons steentje bij aan het milieu, en dat op een rendabele manier! We leggen het graag uit.
Een koe heeft 2 belangrijke eiwitbronnen, en op beide punten valt nog veel winst te boeken!
Microbieel eiwit
Het grootste deel van het eiwit uit het rantsoen wordt in de pens afgebroken en ingebouwd in het zogenaamde microbieel eiwit. Uiteindelijk komt dit in de dunne darm terecht, waar het wordt opgenomen. Dit eiwit leunt qua samenstelling dicht aan bij de behoeftes van de koeien, enorm waardevol dus! Er bestaan zeer specifieke additieven en essentiële oliën die het pensmetabolisme beïnvloeden en zorgen voor een efficiëntere aanmaak van microbieel eiwit!
Bestendig eiwit
Het eiwit dat in de pens niet wordt afgebroken, komt rechtstreeks in de darm terecht. Ook dit eiwit wordt opgenomen. Echter is de samenstelling van dit eiwit veel minder goed afgestemd op de behoeftes. Elk eiwit heeft een zeer specifieke opbouw van aminozuren. Als er 1 aminozuur niet meer voor handen is, stopt de eiwit-aanmaak. Dit wordt vaak visueel voorgesteld met een ton (de ton van Liebig). De ton kan maar zover gevuld worden (= eiwitaanmaak) als de kortste duig (= aminozuren). Door zeer specifiek deze ‘eerst limiterende’ aminozuren aan het rantsoen toe te voegen, kan de eiwitefficiëntie veel verbeteren!
De praktijk (die zich al meermaals bewezen heeft)
Bivit heeft al enkele jaren producten, gebaseerd op deze concepten. Reeds met ‘Aminoboost’ en ‘Protiboost’, maar nu wordt er nog een nieuw, uitgebreider, product aan toegevoegd: ‘Amino Bivit’.
In het voorjaar van 2023 hebben we nog een laatste praktijkproef uitgevoerd met dit nieuwste product. Op basis van een zeer uitgekiende rantsoenberekening (zowel in CVB als CNCPS) werd berekend waar de tekorten lagen, hoe deze konden worden opgevuld en hoe we de pens-efficiëntie konden verhogen. Zo werd de correcte samenstelling en dosis van ‘Amino Bivit’ bepaald, specifiek voor dit rantsoen.
- Aan het bestaande rantsoen werd niets veranderd, dat bleef gewoond doorlopen
- Op 14 februari 2023 werd ‘Bivit Amino’ bovenop het rantsoen toegevoegd
- Resultaat: meer dan 2kg stijging in melk na 2-3 maanden. De gehaltes bleven stabiel, ondanks dat de proef in het voorjaar plaats vond = in de maanden waarin het vet- en eiwitgehalte normaal gezien beginnen te dalen!
De meerwaarde van ‘Amino Bivit’ is over de volledige lactatie duidelijk, maar toont zich het meest in het eerste deel van de lactatie. Wat duidelijk is in bijgevoegde opstartcurves:
Er zijn uiteindelijk 2 manieren om deze Bivit-producten in de praktijk toe te passen. Het resultaat is sowieso een verbeterde stikstof-efficiëntie = minder ammoniak-uitstoot én een beter voersaldo per koe.
1. Minder eiwit voeren en productieresultaten behouden.
Door minder eiwit te voeren, zal de koe automatisch efficiënter omgaan met het eiwit uit het rantsoen. Dan is het nog van belang om niet in te boeten aan productieresultaten, wat perfect mogelijk is met de besproken producten. Uiteindelijk boek je zo winst met een goedkoper rantsoen.
2. Zelfde rantsoen, met verbeterde productieresultaten
Met dezelfde principes en concepten kan ook een bestaand rantsoen geoptimaliseerd worden. Zo kunnen de productieresultaten opgekrikt worden (zoals in de laatste proef). Het rantsoen wordt zo iets duurder, maar de opbrengst stijgt enkele malen meer!
Meer info over onze producten of over deze praktijkproef? Neem contact op met uw Bivit-adviseur.